• Súťaž  DEBIC CUP CUKRÁR 2021/2022
        • Súťaž DEBIC CUP CUKRÁR 2021/2022

        • Slovenský zväz kuchárov a cukrárov v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zorganizovali 2. ročník postupovej celoštátnej súťaže žiakov stredných odborných škôl v odbore cukrár  Skills Slovakia – Gastro Junior DEBIC CUP CUKRÁR 2021/2022. Cieľom súťaže bolo nájsť zručných a talentovaných cukrárov.

          Do súťaže sme sa prihlásili ešte v októbri. V školskom kole vyučujúce majsterky odborného výcviku v cukrárskych dielňach podľa zručnosti, samostatnosti a tvorivosti vybrali z tých najšikovnejších Fabiána Jaroslava Ďuríka, žiaka druhého ročníka učebného odboru cukrár kuchár. Bola to jeho prvá súťaž.

           

          Pod vedením  majsterky Bc. Silvii Machovičovej sa začal  Jaroslav pripravovať na semifinále. Súťažnou úlohou bolo na základe zadania povinnej suroviny vytvoriť recept na tartaletky a pripraviť ich v stanovenom čase za stanovených podmienok. A to chcelo tréning. Jaroslav trénoval na odbornom výcviku a aj doma.

          Nepriaznivé podmienky vývoja zdravotnej situácie súvisiacej s pandémiou COVID 19 na Slovensku si však vyžiadali svoju daň a semifinálové kolo bolo presunuté na termín 28.1.2022. Súťažilo sa v priestoroch reštaurácie SEMAFÓR Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch.

          Jaroslav trénoval na odbornom výcviku aj v januári už pod vedením majsterky Mgr. Mariany Hrabovskej. Počas súťaže sa snažil presvedčiť odbornú komisiu o svojej zručnosti a kreativite. Neumiestnil sa na popredných miestach a je náhradníkom do finálového kola súťaže. Bola to jeho prvá skúsenosť a chce sa zúčastniť aj budúceho ročníka.  Teraz súťažil so cťou a hrdo reprezentoval našu školu.

      • Krabica od topánok
        • Krabica od topánok

        • Koľko lásky sa zmestí do jednej krabice od topánok?  Jednoduchá otázka, ktorá sa už tretí rok v predvianočnom období mení na výzvu.  Krabicovú výzvu prijali aj naši žiaci.

          V zariadeniach pre seniorov žije veľa starkých a mnohí z nich nečakajú žiadne darčeky na Vianoce. Možno im ich nemá ani kto dať. A do krabice od topánok sa dá zabaliť darček.

          Celú akciu zorganizovala pani učiteľka PaedDr. Renáta Krošláková. Najaktívnejšie pracovali žiaci II.N a III.C. triedy. Do školy doniesli krabice od topánok. Zabalili do nich len užitočné veci pre starkých a kúsok lásky. Pracovali spolu s triednymi učiteľmi.  Pripravené darčeky odovzdali v zariadení pre seniorov  Komfort v Topoľčanoch.

          Veď zabaliť pár drobností do krabice od topánok, pridať trochu lásky  a niekomu urobiť tú pravú vianočnú atmosféru predsa stojí za to.

      • Darovanie krvi
        • Darovanie krvi

        • Naši maturanti prijali výzvu transfúznej stanice Svet zdravia Topoľčany a dňa 24.11. 2021  sa rozhodli darovať krv. Nemocnica pripravila pre študentov so zelenou stužkou špeciálnu atmosféru darovania krvi v štýle stužkovej slávnosti. V krvi sa zachová  tá naša stužková ... Bol to pre nich silný zážitok. Už len tá myšlienka, že niekto ich krv súrne potrebuje, vyvoláva silnú emóciu a pocit spokojnosti.

      • Prípravy na Vianoce v plnom prúde
        • Prípravy na Vianoce v plnom prúde

        •  Vianoce prichádzajú... Tak toto si povedali v školských výrobných dielňach už v októbri.

          Pod vedením svojich majstrov začali žiaci vytvárať vianočné cukrárske a pekárske trvanlivé výrobky, ako sú medovníčky, medové pláty, vianočné pupačky. Neodmysliteľnou súčasťou vianočného sortimentu sú aj vianočné vence z vianočkového cesta a  bratislavské rožky makové aj orechové. Výrobky sú plné harmonickej chuti a vône. Tieto dobroty sa učia žiaci  vyrábať na odbornom výcviku.

          Každý výrobok má nielen dobre chutiť ale aj dobre vyzerať. Tak niektoré treba pekne vyzdobiť. Žiaci sa naučia pracovať s kornútkom a bielkovou glazúrou. Získajú zručnosti, ktoré uplatnia pri zdobení medovníčkov a iných cukrárskych výrobkov. Pri výzdobe používajú aj svoju fantáziu.

          Výrobky žiakov budú na vianočnom stole v mnohých rodinách a určite prispejú k čarovnej atmosfére Vianoc. Nech ich máme všetci šťastné a veselé...

      • Budeme odborníci
        • Budeme odborníci

        • Žiaci nadstavbového študijného odboru Výroba potravín sa pripravujú na svoju profesiu ako kvalifikovaný pracovník v potravinárskom priemysle aj so základnými predpokladmi pre výkon obchodných a podnikateľských aktivít.

          Na teoretickom vyučovaní sa dozvedia všetko o potravinárskych surovinách, ich spracovaní a o všetkom, čo s tým súvisí. Na praktickom vyučovaní spájajú teóriu s praxou. Je pravda, že je lepšie vidieť a skúsiť ako 100x počuť. Takto to poňali aj pri téme mlieko. Naučili sa všetko možné o mlieku a na praxi to prakticky realizovali. Vyskúšali si aj laboratórne hodnotenie mlieka. Keďže mlieko bolo dobré, vyrobili z neho domáci syr s bylinkami. Zmyslovo ho ohodnotili a záver hodnotenia – syr sa vydaril, je chutný. / poznámka – Zjedlo sa všetko! /

  • Novinky

  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje