• Burza informácií
        • Burza informácií

        • 20. septembra sa v Dome kultúry v Topoľčanoch konala Burza informácií a Burza práce. Udialo sa tak, po takmer dvoch rokoch, kvôli pandémií Covid - 19. Aj naša škola prišla prezentovať svoje študijné a učebné odbory.

          Na všetky zvedavé otázky ochotne odpovedali výchovná poradkyňa Ing.  Gabriela Šišková a pani hlavná majsterka Mgr. Mariana Hrabovská. Naši študenti si pripravili ochutnávku výrobkov, ktoré sami vyrobili.

          Už sa veľmi tešíme na nových študentov. Veríme, že sa  stretneme na ďalšom podujatí – Dni otvorených dverí. Tu si budú môcť žiaci osobnejšie pozrieť priestory školy, výrobných dielní a zistiť viac informácií o štúdiu.

      • Nezabudnutí susedia
        • Nezabudnutí susedia

        • V piatok 9. septembra si naši študenti z I.N triedy pripomenuli Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pietna spomienka sa konala na Židovskom cintoríne v Topoľčanoch. Program otvorila primátorka mesta Topoľčany JuDr. Alexandra Gieciová. Samotní študenti čítali jednotlivé mená obetí a zapaľovali im sviece. Minútou ticha si nielen naši študenti pripomenuli obete holokaustu. Spomienku zdieľali študenti na celom Slovensku. Nezabudlo sa ani na mená ľudí, ktorí pomáhali pri záchrane prenasledovaných. 

          Nemôžeme zabudnúť na holokaust rovnako, ako dnes nemôžeme dovoliť žiadnu diskrimináciu na základe rasy, etnicity, náboženstva, či farby pleti.

          „Mnohí, ktorí prežili koncentračné tábory, hľadali bezpečnejší a slobodnejší domov v zahraničí. Pripravili sme sa tak o množstvo lekárov, právnikov, vedcov, robotníkov, s ktorými sme mohli budovať a obnovovať náš spoločný štát“ povedala pri tejto spomienke hlava štátu Zuzana Čaputová.

          Naši študenti spoznávajú  dávnu, nie vždy ružovú, históriu Slovenska. Sme radi, že sa môžu poučiť z chýb, ktoré by sa nikdy nemali opakovať. Práve oni sú totiž budúcnosť nášho národa.

      • Otvorenie školského roka 2022/2023
        • Otvorenie školského roka 2022/2023

        • Študentom skončili prázdniny a opäť si posadajú do školských lavíc. Na všetkých pedagógov čaká bremeno zodpovednosti. Po prázdninách sme všetci oddýchnutí a chceme splniť ciele a povinnosti, ktoré sú pred nimi.


          V pondelok 5. septembra sa uskutočnilo slávnostné otvorenie školského roka 2022/ 2023. Na začiatok zaznela slovenská hymna. Po nej riaditeľka školy svojím príhovorom privítala všetkých prítomných. Oslovila najmä  študentov prvých ročníkov, ich rodičov a nových kolegov. Popriala im veľa síl a úspechov do nastávajúceho školského roka.  Vo svojom príhovore zdôraznila myšlienku jednoty a spolupráce. Po príhovore sa študenti premiestnili do svojich tried. Tam sa zvítali so svojim triednymi učiteľkami a majsterkami. Rodičia prvákov mali možnosť spoznať školu, v ktorej ich deti strávia najbližšie roky.  

          Všetci sme plní očakávaní, aký tento rok bude a čo nás v ňom čaká. Posledné roky boli pre všetkých ťažké a vyčerpávajúce. Teraz vstupujeme do ďalšieho roku. Pre niektorých to bude posledný rok na škole, pre iných nový začiatok a pre ostatných len rok ako mnohé ďalšie. Poprajme si spoločne zdravie, trpezlivosť, ale najmä vzájomnú úctu a slušnosť. Správajme sa zodpovedne, chráňme seba aj druhých. Buďme si nápomocní.  V júni sa budeme tešiť ako sme to dobre zvládli.


          Dodatok:
          Školský rok prebehne ako voda. O 10 mesiacov budú zase prázdniny.

      • Odborný výcvik  v mäsovýrobe
        • Odborný výcvik v mäsovýrobe

        • Známe porekadlo „Remeslo má zlaté dno“ platí aj dnes.  Dobrí remeselníci sú na trhu práce vzácni. A hlavne keď je to remeslo zdvojené, napríklad mäsiar kuchár. V potravinárskom priemysle o túto profesiu záujem je. Žiaci tohto odboru vykonávajú odborný výcvik v kuchárskych prevádzkach a v mäsovýrobe.

          Pri produkcii mäsa je dôležitá prvovýroba. Chceli sme to vidieť na vlastné oči, tak sme sa vybrali na exkurziu. Svoje priestory nám ukázali  a odborný výklad o chove hovädzieho dobytka nám poskytli na farme Velušovce. Veľkú pozornosť venujú aj novým prírastkom. Je to ich budúcnosť. Urobili sme si pár fotiek na farme.

          Spracovatelia mäsa najčastejšie nakupujú surovinu napevno v mäse, čiže polovice alebo štvrtiny tiel jatočných zvierat. Žiaci sa naučia tieto polovice alebo štvrtiny deliť, vykosťovať, spracovávať. Dôležité pri tejto činnosti je používanie ochranných pomôcok, správna práca s nožom a technika delenia a vykosťovania.  Aj to patrí k mäsiarskym zručnostiam. Z mäsa, tukového tkaniva a rôznych surovín sa žiaci učia vyrábať mäsové výrobky. Občas si aj my pochutíme na dobrej klobáse, oškvarkoch, jaterniciach, mäsových nátierkach a iných špecialitách z mäsovýroby.

          S mäsom si vedia žiaci poradiť aj v kuchynskej úprave. Určite ho nielen pekne upravia a naporcujú, ale urobia z neho aj nejaké dobré jedlo. Na aké máte práve chuť?

      • Deň Zeme
        • Deň Zeme

        • 22. apríla si celosvetovo pripomíname sviatok našej modrej planéty – Deň Zeme. Či žijeme v meste alebo na dedine, naše životy nevyhnutne závisia od konzumácie prírodných zdrojov, ktoré nám Zem poskytuje prostredníctvom svojich ekosystémov. Zároveň každý z nás za sebou zanecháva menšie alebo väčšie ekostopy na životnom prostredí a zdraví našej planéty. Záleží len na nás, koľko si z nej „odhryzneme“ pre seba a koľko necháme budúcim generáciám, lebo máme iba jednu planétu. Keďže na planéte nás v súčasnosti žije približne 6,5 miliárd, prírodné zdroje spotrebúvame rýchlejšie ako sa dokážu obnoviť.

          Siahame na dno zásob a preto je tu Deň Zeme, aby sme si uvedomili, že životné prostredie je potrebné chrániť.

          Vychádzajúc z tohto poznania sa  študenti našej školy po dvojročnej prestávke opäť  zapojili   do aktivít súvisiacich s ochranou životného prostredia. Tento rok sme sa zamerali na úpravu a skrášlenie areálu školy a Krušovskej ulice. Študenti miesto kníh, zošitov a pier „vyfasovali“ hrable, lopaty, metly a igelitové vrecia. S radosťou a odhodlaním sa pustili so zbierania odpadkov, hrabania lístia a odpratávania suchých konárov. 

          Študenti z krúžku „Kreatívny exteriér“, pod vedením pani majsterky Böhmovej,  pracovali na budovaní okrasných záhonov. Pred vstupom do školy urobili terénne úpravy pre „budúcu“ vonkajšiu oddychovú zónu.

          Keď okolie školy zostalo bez odpadkov a v okolí  školy žiarila čistota a poriadok, študenti odchádzali spokojní domov. Snáď ich hrial v kútiku srdca dobrý pocit, že aj oni prispeli k lepšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu na našej Zemeguli.

  • Novinky

  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje