• Deň Zeme 2017
        • Deň Zeme 2017

        • História Dňa Zeme siaha do roku 1970, kedy vedci a ekológovia na snímkach Zeme z kozmu pozorovali poškodenie atmosféry. Poukázali na zraniteľnosť a krehkosť našej planéty a vtedy prvýkrát varovali svetovú verejnosť pred ničivými dôsledkami civilizácie. Vyzvali ku spoločnému, celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou. Zámerom týchto aktivít je, aby sa v jeden deň spojil tlak širokého spektra organizácií a ľudí s odlišnými názormi, rozličného pracovného zaradenia a rôznych politických smerov, aby ľudia dokázali spojiť svoje sily pri riešení problémov životného prostredia, za záchranu našej planéty pred jej zánikom.Tento rok sme pri krásnom jarnom počasí ten náš „Deň Zeme“ realizovali 24.3.2017. Študenti spolu s učiteľmi prišli športovo oblečení, pracovne naladení. Vzali si hrable, lopaty, metly a igelitové vrecia. Pustili sa do zbierania odpadkov, hrabania lístia a odpratávania suchých konárov z areálu školy. Slniečko svietilo, vo vzduchu bolo cítiť jar, nálada bola dobrá. Bola aj chuť pracovať, preto čistenie okolia školy išlo ako po masle. Rýchlo sa zaplnilo niekoľko desiatok igelitových vriec pozbieraným odpadom. Areál školy zostal čistý. Všetci zúčastnení prispeli k lepšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu aj keď na miniatúrnom kúsku našej Zeme. 

      • Aj 2.miesto je pekné
        • Aj 2.miesto je pekné

        • V jednu peknú marcovú stredu 22.3.2017 sa konalo okresné kolo vo volejbale žiačok stredných škôl, ktoré z poverenia OÚ Nitra zabezpečila Obchodná akadémia Topoľčany. Tohto podujatia sa zúčastnilo aj volejbalové družstvo žiačok SOŠ potravinárskej v Topoľčanoch pod vedením trénera Miroslava Krištofa.

          Pre dievčatá bolo silnou motiváciou januárové obhájenie titulu chlapcov v krajskom kole hádzanej. Preto jednoducho chceli vyhrať a aj usilovne trénovali. Tréner vytvoril zostavu: Bagová, Bajzíková T., Burdová, Havlíková, Holubová, Macehová, Mráčková, Oravcová, Pavlíčková, Schwarczová, Miklášová, Vanková. Po vylosovaní súperov družstvo potravinárok postupne nastúpilo proti SOŠ drevárskej a SOŠ techniky a služieb. Oba zápasy dievčatá po tuhom boji vyhrali s rovnakým skóre 2:0, čím si zabezpečili postup do finále. Tu bolo ich súperom družstvo z Gymnázia 17.novembra v Topoľčanoch, ktoré sa ukázalo ako silnejšie.Potravinárky sa napriek tomu tešili, veď aj 2. miesto je pekné. Do školy s hrdosťou doniesli pohár a diplom. Domáci sa na dievčenské volejbalové družstvo pozerali ako na víťazov.

      • Spolupráca strednej a základnej školy
        • Spolupráca strednej a základnej školy

        • Stredná odborná škola potravinárska v Topoľčanoch aktívne spolupracuje so základnými školami najmä v rámci projektu „Hovorme o jedle“. So Špeciálnou základnou školou internátnou pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou Pod kalváriou v Topoľčanoch začali spoluprácu už v roku 2014. Vtedy sa žiaci z tejto základnej školy prvýkrát zúčastnili praktickej odbornej exkurzii v školských dielňach u potravinárov. Vo štvrtok 23. marca 2017 prišli vyučujúce Mgr. Michaela Juhásová a Mgr. Darina Vohnútová so svojimi žiakmi 5. a 6. ročníka v rámci predmetu pracovné vyučovanie na exkurziu. Chceli vidieť výrobu chleba. Domáci sa na návštevu pripravili. Vyučovanie odborného výcviku prispôsobili exkurzii. Deti si prezreli zariadenie pekárskej dielne. Sledovali postup výroby pekárskych výrobkov. Študenti im ukázali úpravu výrobkov z chlebového cesta. Deti zaujala veľká pekárska pec a pečenie výrobkov. Videli ako sa surové vytvarované kusy cesta premieňajú na chutné a voňavé výrobky. A neodolali ani ochutnávke sladkého pečiva, ktoré pre nich pripravili žiaci odboru pekár. Po exkurzii mali už celkovú predstavu o fungovaní pekárskej výroby. Domácich potešil záujem detí a ich spokojné úsmevy.

      • Topoľčianske potravinárky na „ Bratislavskom rožku“
        • Topoľčianske potravinárky na „ Bratislavskom rožku“

        • Cech pekárov a cukrárov regiónu Západného Slovenska usporiadal v dňoch 26. až 28. januára 2017 počas medzinárodnej výstavy Danubius Gastro 2017 v Inchebe a.s. Bratislava už 11. ročník medzinárodnej súťaže „O najlepší Bratislavský rožok“. Záštitou tejto akcie bola Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Súťaž bola určená pre juniorov pekárskeho a cukrárskeho remesla, študentov stredných odborných škôl zo Slovenska a krajín V4. 

          Súťažilo sa v troch kategóriách: 

          1. Súťaž o Najlepší Bratislavský rožok 

          2. Súťaž vo výrobe jemného pečiva z lineckého cesta 

          3. Súťaž o najlepšie umelecké dielo na tému „ Typické pre môj región“.

          Súťažné družstvo potravinárov z Topoľčian bolo v zložení: 

          vedúci družstva: majsterka odborného výcviku Mgr. Mária Jaďuďová 

          súťažiaci „Najlepší Bratislavský rožok“: Magdaléna Hlavačková  súťažiaci vo výrobe jemného pečiva z lineckého cesta Sandra Pavlíčková Magdaléna patrí medzi súťaživé typy a už mala skúsenosti s prezentovaním svojich zručností. Pri tréningu sa jej venovala majsterka Mgr. Mária Jaďuďová. Sandra súťažila prvýkrát.

           

          Pripravovala sa zodpovedne, svedomito a húževnato pod vedením majsterky Bc. Silvii Machovičovej. Umelecké dielo na tému „Typické pre môj región“ bola kolektívna práca súťažiacich žiačok a pod dozorom ich majsteriek. Rozhodli sa vytvarovať postavu sediaceho Žochára zo slaného cesta. Predlohou im bola pravá bronzová socha Žochára, ktorý je symbolom mesta. So zmiešanými pocitmi, ale s chuťou ukázať svetu čo viem, potravinári súťažili hneď prvý deň v čase od 13,00 do 17,30 hod. , čiže 4,5 hodiny čistého času. Všetci im držali palce. Hodnotiacu porotu tvorili odborníci z praxe a členovia cechu.

          Kritéria hodnotenia výrobkov boli hmotnosť výrobkov, tvar, vzhľad, kvalita náplne a harmónia chutí. Pri umeleckom diele porota hodnotila originalitu, umeleckú kvalitu a remeselnú zručnosť. Potravinári boli úspešní. Získali ocenenia vo všetkých kategóriách:1.miesto Sandra Pavlíčková súťaž vo výrobe jemného pečiva z lineckého cesta2. miesto Magdaléna Hlavačková súťaž o Najlepší Bratislavský rožok3. miesto súťaž o najlepšie umelecké dielo na tému „ Typické pre môj región“.Družstvo bolo nadšené vyhlásením poroty. Pocítili v sebe hrdosť za svoje výkony a prezentáciu svojej školy , mesta Topoľčany a Nitrianskeho samosprávneho kraja. 

      • Potravinári obhájili titul
        • Potravinári obhájili titul

        • Na Strednej odbornej škole potravinárskej v Topoľčanoch sa hneď po vianočných prázdninách na hodinách telesnej a športovej výchovy študenti poriadne rozhýbali a roztrénovali. Dňa 19.1.2017 sa konalo Okresné kolo stredných škôl v hádzanej chlapcov v Topoľčanoch. Družstvo potravinárov tam samozrejme nechýbalo. Chalani obhajovali prvé miesto z minulého roka. Hrali v zostave: Babčan N., Babčan S., Grunta L., Kováčik Ľ., Králik A., Ozimný M., Pacoň M., Šípoš J., Tichý J., Tomanec D., Valko P. Tréningy pod vedením vyučujúceho Miroslava Krištofa mali svoj význam. Po vynikajúcich výkonoch chlapci postupne porazili svojich súperov. Zabezpečili si tak postup na Krajské kolo stredných škôl v hádzanej, ktoré sa konalo na SOŠ drevárskej v Topoľčanoch 1.2.2017. Aj tu chalani obhajovali vlaňajšie víťazstvo. Opäť zabojovali a snažili sa. V tíme im chýbal zranený Babčan N.. Chalani v skupine vyhrali všetky zápasy a postúpili. Vo finále ich čakal súper Gymnázium Fándlyho Šaľa. Družstvo potravinárov sa nezľaklo a od začiatku si vytvorilo náskok. Po konečnom hvizde rozhodcu svietilo na ukazovateli skóre 19:12 v ich prospech. Víťazstvom si zabezpečili postup na Majstrovstvá Slovenska stredných škôl v hádzanej chlapcov. Radosť bola obrovská. Boli hrdí, že opäť budú reprezentovať Nitriansky samosprávny kraj.

  • Novinky

  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje